_DSC0097
2019.09.22

【里山レストラン 村の灯】自然豊かな山の中で味わうベテランシェフの本格洋食

里山レストラン 村の灯

No.024

  • Share on

自然豊かな山の中で味わうベテランシェフの本格洋食

「きれいに召し上がってくださって、ありがとうございます」。一つ残らず完食された皿を見て、料理人の土井佐祐さんは嬉しそうな顔で笑う。
ここは府中市諸毛町。標高480m、市街地の喧騒から離れた山の上に『里山レストラン 村の灯』はある。風に揺れる木々と穏やかな湖、澄んだ空気が迎えてくれる一軒で楽しめるのは、イタリア料理店やフランス料理店などで約20年キャリアを積んだ土井シェフが手がける本格派の洋食。自身も諸毛町出身である彼は「地元ではなかなか味わえないものを」と手間暇かけたグリルや煮込み料理、時には町産の野菜をおしゃれにアレンジしたメニューなど、渾身のひと皿を提供している。

訪れる人への感謝が表れた妥協なしのお値打ちランチ

特に評判なのが、趣向を凝らしたメイン料理に品数豊富な副菜などがセットになった『灯ランチ(1日12食限定、予約推奨)』。すべて手作りでボリュームも満点なうえ、800円という驚異のリーズナブルさで市外からのリピーターも多い。
この日のメインに登場したのは、豚肩ロース肉のグリル。豚肉はまずマリネにして燻した後、じっくり火を入れるという手の込みようだ。「遠い山の中までわざわざ足を運んでくださるお客様に、どうしたら満足していただけるのかを常に考えています。お口に合うかな、喜んでもらえるかな…って、実はいつも不安で。だからこそ、きれいに完食していただいた時はすごく嬉しい」と土井シェフ。彼の実直な想いが具現化されたような料理は、食べた人のお腹だけでなく心までも満たしてくれる。

In a mountain in rich nature, You can taste Western cuisine by veteran chef.

“Thank you for eating all the dishes”
The chef smiles with a happy face, looking at all the dishes that were completely eaten.
The restaurant “Yamasato restaurant mura-no-tomoshibi” is located at the mountain(480m above sea) of Moroke-town Fuchu-city which is away from the city.
In this restaurant you can enjoy the trees swaying in the wind, a calm lake, clear air, and enjoy Western foods handled by the Chef “Mr Doi” who have good careers for about 20 years at Italian restaurants and French restaurants.
He was born in Moroke-town and offers special dishes that can not be found locally, such as grilled and stewed dishes, sometimes menus that fashionably arrange vegetables from the town.

Expressing appreciation to visitors by providing a lunch that he cook without compromise.

Particularly popular is “lantern lunch (limited to 12 meals a day, recommended for reservation)” which includes a large number of side dishes such as rich in main dish.
Everything is handmade and has volume, there are customers who visit many times from outside the city due to the amazingly reasonable price of 800JPY.
Let’s see the grill of pork loin meat which is one of the main dishes.
This dish is cooked in a very time-consuming way, pork is first marinated and then smoked and then baked slowly.
“I always think about how to satisfy customers who come from far away. I am always worried whether customers will be pleased or no. So, I am very happy when customers eat all the dishes.” said Mr Doi.
His cooking expresses sincere thoughts and fills not only the customer’s stomach but also the heart.

お店の情報

営業時間:11:00から14:00(L.O.)
定休日:月・火曜日
TEL:0847-49-0085
広島県府中市諸毛町12944-1

Opening hours: 11: 00 to 14: 00
Closed: Monday · Tuesday
12944-1 Moroke-cho Fuchu-shi Hiroshima Pref

http://www.seiwakai-hiroshima.jp/shop/shop02